nieuwbouw 14 woningen Wervershoof

nieuwbouw gerealiseerdWoningstichting Het Grootslag heeft aan Patrick van Emmerik van AVEM Architecten gevraagd veertien levensloopbestendige woningen te ontwerpen. Uitgangspunt is: woningen met een hoog niveau aan gebruikskwaliteit, toegankelijkheid en flexibiliteit. Om dit te bereiken hebben wij het basispakket van Woonkeur in de woningen verwerkt.

De veertien oude woningen aan de Simon Koopmanstraat te Wervershoof dateerden van de jaren '60. Zij hadden een beukmaat van 6,6 meter en een diepte van 5 meter. Deze woningen voldeden niet meer aan de huidige eisen.

De bewoners, die de informatiebijeenkomsten bijwoonden, wensten woningen met een uitstraling van de jaren '30 van de vorige eeuw. Tevens was de vraag elke woning een duidelijk eigen entree te geven.
De woningen hebben een formele gevel aan de Simon Koopmanstraat. Elke woning is in een kader gevat, waardoor deze een zelfstandig karakter krijgt. Kenmerkend voor de invulling van deze kaders is het sculpturaal vormgegeven metselwerk.
Deze invulling wordt aan de bovenzijde gevormd door metselwerk met frogs. Aan de onderzijde bevindt zich een reliëf van uitstekende stenen in een strak patroon.
Afhankelijk van de gekozen plattegrondvariant, krijgen de woningen een iets andere gevelindeling.
De entrees worden geaccentueerd door hier gekleurde stenen in een blokpatroon toe te passen. Het metselwerk aan de achterzijde is in een vriendelijke lichte kleur uitgevoerd.

Boven de toegangen naar de achtergelegen tuinen, zijn verwijzingen naar Simon Koopman geplaatst. Deze oorlogsheld uit Wervershoof was van beroep agrariër. Daarom zijn tuingereedschappen uit die tijd als ornamenten in de gevel geplaatst.
Op deze wijze wordt de gevelarchitectuur weer een ambacht en tonen de woningen de liefde voor het vak.

De woningen zijn gebouwd door Scholtens Bouw te Wognum.
(www.scholtens.eu)

Gerelateerde projecten: