nieuwbouw woning Hoep-Noord te Schagen

nieuwbouw gerealiseerdAan Patrick van Emmerik van AVEM Architecten is gevraagd een woning te ontwerpen in de wijk Hoep-Noord te Schagen.
De gemeente had voor de vrije kavels een zeer strikt stedebouwkundig plan opgesteld, waarin onder andere de goot- en nokhoogten waren vastgelegd, de maximale inhoud van de woningen en zelfs de grootte van de dakoverstekken.
De keuze voor de gewenste architectuur was geen moeilijke. Geheel Hoep-Noord is uitgevoerd in de klassieke jaren 30 stijl. Referentiebeelden werden daarom de bestaande woningen uit deze tijd, zoals deze in Schagen aanwezig zijn.
Er is gekozen om de belangrijkste kenmerken van de referentiewoningen in een nieuw jasje te stoppen. Op deze wijze ontstaat er een eigentijds beeld.

Voorbeeld hiervan zijn de kozijnen op de verdieping. Bij de originele jaren 30 woningen in het dorp zijn er veelal houten bloembakken onder de kozijnen op de verdieping aanwezig. Bij deze woning is dit vertaald door juist het gehele kozijn naar buiten te zetten.
Verder is er voor gekozen de goten op originele wijze met delen te betimmeren en de rollagen, iets terugliggend, in staand metselwerk uit te voeren.
Aan de zijgevel is een transparante erker toegevoegd en de garage heeft aan de achterzijde een extra uitbouw.
Op deze wijze heeft de woning zijn plasticiteit behouden.

Het resultaat is een jaren 30 woning, waarbij binnen de imposante houten trappartij in de vide gelijk indruk maakt.


de draai, 't zand, groenhof, nes noord, molensloot, buitenvaert, polderweijde, tuindersweijde, molenhof, hoogwoud noord, hoogwoud oostGerelateerde projecten: