nieuwbouw 24 starterswoningen te Middenmeer

in aanbouwWoningbouwvereniging Wooncompagnie heeft aan AVEM Architecten gevraagd om een inpassing op dorpse schaal te ontwerpen langs de Brugstraat te Middenmeer. Voorheen stonden hier 3 woonblokken met eengezinswoningen en nu komen er 3 volumen met in totaal 24 starterswoningen.
Uitdaging voor deze locatie is dat achter de woningen een bedrijventerrein is gelegen, waarbij afstand gehouden dient te worden. Door achter de woningen het parkeren te plaatsen wordt op zelfsprekende wijze het terrein ingedeeld. Voordeel is tevens dat hierdoor de auto's uit het zicht worden gehouden van de Brugstraat.
Wens van de omwonenden was dat de architectuur was dat de woningen een kleinschalige uitstraling moesten krijgen en onderdeel moesten worden van het lint. Door het rondom toepassen van een lage goot en mansardekap worden de het volume verkleind. Kijkend in de omgeving zijn voornamelijk bruinrood metselwerk en oranjerode dakpannen te zien in combinatie met een traditionele kleurstelling van de kozijnen. De goot heeft een groot overstek en zorgt in de zomer met hoogstaande zon voor schaduwwerking, bij een lage winterzon schijnt deze wel naar binnen. De plint is uitgevoerd in verspringend metselwerk en er zijn diverse soorten nestkasten aanwezig zodat vogels en vleermuizen ook onderdak vinden.
Het openbare gebied is uitgevoerd in halfopen bestrating, waaronder waterberging plaats vindt. De verder groene inrichting met planten en bomen van het terrein zorgt voor een verlaging van de hittestress.

starters, Middenmeer, woningbouwvereniging, jongeren, Noord-Holland, woningbouw, architect, rug-aan-rug, brugstraat, nieuwbouw

Gerelateerde projecten: