restauratie en verbouw pastorie te Schagen

restauratie en herindeling gerealiseerdDe naast de kerk gelegen pastorie is gebouwd in 1861. Tijdens een zware Pinksterstorm in 1860 werden de meer dan 120 jaar oude woningen welke als pastorie dienst deden zwaar beschadigd en vervangen door de huidige pastorie, ontworpen door de bekende Leidse architect Theo Molkenboer (1796-1863) één van de meest productieve en invloedrijke katholieke kerkbouwers rond het midden van de negentiende eeuw, deze ontwierp o.a. de katholieke kerken van Tuitjenhorn (1859), t Zand (1863) en Burgerbrug (1866). De bouw werd uitgevoerd door aannemer Klaas Blom. In de pastoriezaal hangt een schilderij van pastoor Lith, welke de bouw van de pastorie mogelijk maakte.

Om in te spelen op toekomstige ontwikkelingen heeft de Christoforusparochie Schagen aan Patrick van Emmerik van AVEM Architecten gevraagd een visie neer te leggen. Deze toekomstvisie zal in verschillende fasen worden uitgevoerd. In eerste instantie heeft er een grondige restauratie van het pand plaatsgevonden. De woning van de pastoor heeft een eigen opgang gekregen.
De restauratie was in handen van Pronk BOUW uit Warmenhuizen (www.pronkbouw.nl). Zij plaatste nieuwe ramen en een nieuw leien dak, verzorgde herstelwerkzaamheden aan het metselwerk, etc...

Gerelateerde projecten: