bibliotheek te Schagen

onderzoek afgerond

Een aantal jaren geleden werd er in de media gesproken over een gewenste verhuizing van de bibliotheek in Schagen.
Geheel vrijblijvend heeft AVEM architectuur BNA hier onderzoek naar gedaan.

Het gekozen terrein op de hoek van de Mauvestraat en de Beethovenlaan is gelegen aan het einde van de winkelstraat en aan het begin van een park. Om een tweetal reden is gekozen om op dit trapveldje een nieuwe bibliotheek te situeren.
Ten eerste zal de bibliotheek op deze plek een strategische verbinding innemen tussen de historische stad en de in de jaren 70 gebouwde nieuwbouwwijk De Groenenweg. Ten tweede wordt er in de structuurvisie van de gemeente Schagen de vraag gesteld: "Hoe kan het centrum zijn betekenis vasthouden en versterken?". Naar mijn mening zal de nieuwe bibliotheek deze vraag deels beantwoorden.Komend vanuit de stad is de bibliotheek vooral een bruin volume.
Het zicht op het magazijn, dat als enige volume de boeken aan de buitenzijde laat zien, maakt duidelijk dat het hier echt om de bibliotheek gaat. Men loopt als vanzelfsprekend via de hellingbaan de sokkel op.
Er ontwaart zich een lange zichtlijn over het water.
Binnen zal het programma reageren op de integratie tussen stad en park. Dit gebeurt door in de dichte volumen twee grote openingen te creëren. Een bij de in- en uitgang, welke een beeld geeft van het park en een raampartij bij de leesruimte, welke de oude stad inkijkt. Hierdoor ontstaat er voor de bezoeker een reeks indrukken, waarbij stad en park elkaar constant afwisselen. Op deze wijze worden cultuur en natuur op subtiele wijze samengebracht binnen het gebouw.
Ook het gebouw zelf zal de mensen wat leren. Het gebouw zal niets verbergen, maar legt zichzelf uit. Vandaar ook dat alle leidingen gewoon in het zicht worden geplaatst en de gebruikte materialen hun natuurlijke uitstraling behouden.
Het gebouw zal niet alleen onderdak bieden aan de boeken en het personeel, maar ook de fietsen en de auto's worden 'binnen' de bebouwing geplaatst.
De huid laat zich ook op verschillende niveaus onthullen. Vanaf een afstand is de bibliotheek een abstract grijs/bruin volume. Het heeft dan wat weg van een schuur. Dichtbij gekomen blijkt dat de huid veel minder onaantastbaar is. Op dat moment vindt er een omkering plaats: het onkwetsbare krijgt iets kwetsbaars, het abstracte gebouw wordt tot leven gewekt.

Kortom het gebouw ontdekt, leert, en leest net als een boek.heerhugowaard, schagen, waarland, oudkarspel, noord-scharwoude, zuid-scharwoude, langedijk, warmenhuizen, tuitjehorn, dirkshorn, ’t veld, sint maarten, nieuwe niedorp, oude niedorp, winkel, barsingerhorn, kolhorn, schagerbrug, petten, callantsoog, ’t zand, kleine sluis, breezand, julianadorp, den helder, westerland, slootdorp, middenmeer, hippolytushoef, wieringen, anna paulowna, den oever, obdam, opmeer, hensbroek, spierdijk, ursem