herbouw stolp Schagen




AVEM Architecten is gevraagd om de oude weidestolp gelegen aan de Oudedijk te Schagen geheel te restaureren.
De boerderij ligt tegen de oprit naar de Westfriesedijk en is de laatste jaren hevig in verval geraakt.

In overleg met de bewoners is gekozen de kleine weidestolp echt terug te brengen in oude stijl, dus zonder luxe. Landelijke architectuur kenmerkt zich door haar afwezigheid. In de kop van Noord-Holland waren de middelen schaars, waardoor bij de vormgeving van de gebouwen functionaliteit voorop stond. Duurzame materialen en zorgvuldige detaillering waren nodig om de tand des tijds te doorstaan.
Eeuwenlang is er met deze beperkingen gebouwd, zonder architecten, waardoor een eenheid is ontstaan. De functie van de bebouwing was om de mens, het vee, en de oogst te beschermen tegen de invloeden van het klimaat. Er werd letterlijk voorzien in een onderdak waarvoor grote overkappingen gewenst waren. Zo ontstonden er boerderijen met een abstracte gesloten kap en een levendige plint met openingen.
Door beperkingen in materiaalkeuze en rijkdom in detaillering ontstaat een eenheid, die door zijn bescheidenheid ruimte geeft aan zijn omgeving.

In het interieur zal het oude vierkant bewaard blijven, net als de bestaande verschillen in vloerhoogten. Op deze wijze zullen er op vanzelfsprekende wijze binnenruimten ontstaan, die worden ingevuld met de woonkamer, een woonkeuken en een speelhoek voor de kinderen. Op de verdieping zijn de diverse slaapkamers en badkamer gelegen.

Het eindresultaat zal een stolp opleveren die een voortzetting is op de traditie van soberheid en eenvoud.
woning, stolp, weidestolp, restauratie, verbouw herbouw Schagen Oudedijk, Westfriesedijk







Gerelateerde projecten: